Druktechnieken

Drukwerk regelen wordt heel gemakkelijk gemaakt met bestelwebsites. Kijken, kiezen, uploaden, bestellen, betalen, klaar.  Alles binnen enkele minuten geregeld en binnen enkele dagen geleverd. Over het proces denk je eigenlijk niet meer na in de digitale wereld. Toch kan je je op een leuke manier onderscheiden van de rest als je niet kiest voor de standaard digitale druktechniek. Probeer eens iets anders. Handig om de verschillende manieren voor het maken van drukwerk eens op een rijtje te zien.

 • Offset drukken
  Deze drukvorm bestaat over het algemeen uit een dunne aluminium plaat waarop via fotografische weg een beeld is aangebracht. De inkt wordt op een rubberdoek gedrukt en de rubberdoek drukt het beeld op het papier. Offsetdruk laat zich goed gebruiken voor hoge oplagen op papier die snel gedrukt dienen te worden.
 • Digitaal drukken
  Bij digitaal drukken, wordt de inkt direct op het product geprint. Een digitale pers kun je vergelijken met een laserprinter. Je kunt iets, zonder fotografische plaat, direct afdrukken.
  Deze techniek is mede door zuinig inktgebruik via toners relatief goedkoop bij kleine oplagen en kan voor allerlei producten gebruikt worden.
 • Zeefdruk
  Het principe van de zeefdruktechniek is doordruk. De op het positief aanwezige donkere vlakken worden bij het ontwikkelen weggewassen zodat doorlatende plekken op het zeefdrukraam ontstaan, hier wordt de inkt doorheen gedrukt. Zeefdrukinkt is goed dekkend; dit maakt dat ook gedrukt kan worden op donkere beelddragers.
 • Blinddruk
  Blinddruk of preegdruk (ook wel embossed printing genoemd) wordt gebruikt om reliëf in materialen te drukken. De afbeelding of tekst wordt met een tang of stempel in het materiaal geperst, er komt geen inkt aan te pas. Dit kan bij bijvoorbeeld papier, karton, leer of dun metaal. Het is zichtbaar én voelbaar. Blinddruk geeft een product een stijlvolle uitstraling.
 • Borduren
  Borduren is het maken van versieringen met naald en garen op textiel, leer of andere ondergron-den, met behulp van een borduurmachine. Promotionele kleding en relatiegeschenken met een geborduurd logo krijgen een luxe en exclusieve uitstraling.
 • Tampondruk
  Bij tampondruk wordt een afbeelding of logo in een vlakke plaat gegrift. Vervolgens worden
  de verdiepingen gevuld met inkt en wordt er een gladde, elastische stempel van siliconen over gerold. Dit wordt ook wel een tampon genoemd, deze brengt de inkt over op het te bedrukken product. Deze techniek wordt vooral gebruikt bij gebogen of oneffen vlakken.
 • Graveren
  Het graveren van producten kan toegepast worden op materialen als metaal, hout, glas en diverse kunststoffen. Bij graveren wordt de gewenste vorm of tekst uit het materiaal gegrift, waardoor er een verdiepte afbeelding ontstaat. Dit kan vervolgens ingekleurd worden met gekleurde lak.
 • Doming
  Een doming is een sticker welke wordt voorzien van een epoxylaag. Deze techniek zorgt voor een driedimensionale uitstraling en kan op vlakke producten worden aangebracht. Vrijwel elke vorm en maat is mogelijk. Door de epoxylaag verkleurt het logo of afbeelding niet, het is weersbestendig en krasvast.
 • Lasergraveren
  Lasergraveren wordt voornamelijk gebruikt bij het graveren van sieraden, maar is voor veel meer materialen in te zetten. Een laserstraal zorgt ervoor dat het ontwerp in het product wordt gegrift. Dit kan al met een hele kleine diameter waardoor je ook hele dunne lijnen aan kunt brengen.
 • Lasersnijden
  Lasersnijden is een computergestuurde bewerkingstechniek waarbij materialen door middel van een laserstraal worden uitgesneden. Dit kan zeer nauwkeurig en is op vele materialen toepasbaar.

Naast het drukwerkproces kan je je ook op andere manieren onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan een leuke gevouwen folder of juist net en ander papiertje. Wil je graag wat voorbeelden zien? Dat kan natuurlijk. Neem eens contact met ons op en we bespreken graag de wensen en mogelijkheden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *