Hoe klantvriendelijk ben jij?

Samen gezellig een hapje eten. Je kent het wel; leuk restaurantje, fijn gezelschap. Bijkletsen.  Je bent druk in gesprek met die leuke vriendin of collega. De ober is al een paar keer aan jullie tafel komen staan met de vraag of je al een keuze hebt kunnen maken. Eigenlijk heb je geen tijd om de menukaart goed te bestuderen. Je scant snel de gerechten en roept maar wat.

De menukaart

Tja, die menukaart… wat is dat lastig kiezen. Een grote hoeveelheid gerechten met informatie over wat er allemaal op het bord verwerkt is. Afbeeldingen en illustraties om er wat kleur aan te geven. Restaurants proberen vaak zoveel mogelijk te vermelden op de menukaart, dan heb je lekker veel keuze. Meer keuze is goed, is de gedachte. Maar is dat wel zo? Een menukaart moet vooral leesbaar zijn.

De vorm

De menukaart kan een placemat, een drieluik of zelfs een compleet boekwerk zijn. Meestal kan je niet in één oogopslag zien waar je wat kunt vinden. Je moet flink bladeren of de achterkant van de pagina bekijken voor het resterende aantal gerechten dat er niet op paste.

De sfeer

Ook het ontwerp van een menukaart is vaak nogal heftig, met allerlei toeters en bellen. Foto’s of illustraties van gerechten, groenten of dieren. Titels worden links en rechts vergroot of in een afwijkend lettertype aangegeven. En dan zijn er nog iconen die duidelijk moeten maken welke gerechten geschikt zijn als je een allergie hebt, vegetarisch wilt eten of  zwanger bent.
Als restauranteigenaar wil je de klant natuurlijk het juiste gevoel meegeven. De menukaart moet de sfeer en het karakter van jouw zaak uitstralen. Maar zorg wel voor rust en eenvoud.

En nu?

Voor de gasten is het fijn als de menukaart overzichtelijk en duidelijk is. Denk na over de indruk die je bij je klant wilt achterlaten. Gaat het om de informatie die jij wilt vertellen, of toch om de juiste beleving en heerlijke smaak van de gerechten? Houd het klantvriendelijk zodat gasten een goede keuze kunnen maken.

menukaart

 

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *