Conceptdenker met vlijmscherpe foto’s

Naam: Mart Stevens
Geboortejaar: 1960
Woonplaats: Rotterdam
Beroep: Vakfotograaf

Mart Stevens

Bedrijfsnaam: Mart Stevens Projectfotografie
Hobby’s: Fotografie
Vrijwilligerswerk: Fotografie
Overig leven: niet

Met goed licht vooraf een beeld visualiseren en dat maken. Creëren vanuit denken, net als kunst. Even snel een foto maken is er niet bij. Zodra het op routine aankomt ben ik toe aan de volgende uitdaging.” Aan het woord is onze fotograaf Mart Stevens.

“Onlangs kreeg ik de opdracht om een bedrijfsproces vast te leggen. Ik nam de rust om eerst te kijken hoe het proces werkt. Na twee dagen observeren maakte ik de foto, want pas toen zag ik wat belangrijk was. Wat ik maak moet speciaal zijn.”

Hoe ben je in het vak gerold?

“Op school wist ik niet wat ik wilde. Ik heb 21 jaar bij het Kadaster gewerkt, met in het achterhoofd, wat ga ik later worden?” Talenten kwamen boven drijven bij verschillende opdrachtgevers. Zo werkte Mart als scheepsrestaurateur, klusjesman en ICT ‘er. Toen zich een bedrijf aandiende dat een alleskunner nodig had, kreeg hij de opdracht om producten voor een webshop te fotograferen. Aangezien er duizenden producten voorbij kwamen, zag Mart de uitdaging om het fotograferen van de hele productielijn te automatiseren. Vanaf dat moment was hij altijd bezig om zijn fotografie te verbeteren. Hij volgde de opleiding aan de Fotovakschool in Rotterdam en sinds 2013 mag hij zich, ondanks de vele fotografie-projecten die hij toen al op zijn naam had staan, gediplomeerd vakfotograaf noemen.

Waar bestaat jouw portfolio uit?

“Uit bakstenen”, lacht Mart. “Architectuur, exterieur en interieur zijn voor mij mooie projecten. Ook 360 graden fotografie doe ik veel, met name in de horeca weten ze me te vinden. Maar ik doe veel meer

hoor, alle opdrachten zijn gericht op zakelijke fotografie voor de middenstand en bedrijven in het MKB. Vaak volgt de vraag of ik bedrijfsportretten wil komen maken. Daar maak ik dan ook iets bijzonders van, het liefst vanuit een concept bedacht.”

Hoe zie je de samenwerking met het Ontwerploket?

“We zijn nog niet zo lang bezig, maar het idee om vanuit kennis delen klanten te benaderen is natuurlijk hartstikke leuk. Zo heeft iedereen al een keer het spreekuur waargenomen. Ondernemers krijgen dan gratis advies over zakelijke fotografie en kunnen inspiratie opdoen. Ik neem mijn studioset mee zodat mensen een zakelijk portret kunnen laten maken. Bijvoorbeeld voor LinkedIn. Met ons collegiale netwerk kunnen we veel meer doen, ik denk ook aan een Ontwerploket-dag met sprekers en workshops.”

Scheidslijn werk en privé

“Het is er haast niet. Ik laat privé vallen als er gewerkt moet worden. Je kan me gerust vragen voor een mooie klus in de nacht. Ik bedenk mijn eigen projecten om me te blijven ontwikkelen in fotografie en om steeds andere technieken leren. Voor mezelf, maar zeker ook om de klant te bedienen. Als mijn foto’s dan gebruikt worden voor de nominatie van de Website van het Jaar-award of voor een architectuurprijs dan kan ik daar echt trots op zijn. Ik hoef in ieder geval nooit meer na te denken wat ik later wil worden.”